Vinkkejä oikeanlaisen valaistuksen ja tunnelman luomiseen
Tuleeko sinun kuinka paljon kiinnitettyä huomiota kodin valaistukseen? Valaistus on tärkeä osa sisustusta ja vaikuttaa merkittävästi tilan tunnelmaan sekä toimivuuteen. Kun kodissasi on huomioitu eri valaistuksen lähteitä erilaisiin tilanteisiin on kodin valaistus toimivaa ja miellyttävää.
Jokaisesta kodista löytyy vähintään yhden tyyppinen valonlähde ja se on yleisvalo. Yleisvalo on yleisesti ylhäältä päin koko tilaan suuntautuva valaistus, ts. kattovalo. Nimensä mukaisesti valaistustyyppi toimii tilan yleisvalona ja sen on tarkoitus valaista tilaa tasaisesti. Kyseinen valaistus ei luo suurta kontrastia valon ja varjon vuoropuhelussa, jonka takia pelkällä yleisvalolla tilan kerroksellisuuden tunne jää vähäiseksi.
Toinen valaistustyyppi löytyy esimerkiksi keittiöstä, työtasojen yläpuolelta välitilassa sijaitseva kohdevalo. Kohdevalot tuovat valoa tiettyihin alueisiin, joissa tarvitaan erityisen hyvää valaistusta. Asuintiloihin kiinteästi suunnitellut kohdevalot keittiössä, kylpyhuoneissa sekä kodinhoitohuoneissa parantavat työskentelyn mukavuutta ja vähentävät silmien rasitusta toiminnan aikana. Myös muissa työtiloissa, kuten kotitoimistossa tai lukunurkkauksessa kannattaa huomioida kohdevalon tarve huolellisesti. Kohdevalot voivat olla säädettäviä spotteja, riippu-, lattia- tai pöytävalaisimia, mutta työskentely mukavuuden kannalta on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti toiminta-alueen tasaiseen ja riittävään valaisuun. Työskentelyyn tarkoitetun valon kannattaa olla viileää valoa (yli 3000 K), piristävän sekä energisoivan vaikutuksen takia.
Kolmas valaistustyyppi unohdetaan helposti, nimittäin tilaan tunnelmaa luova valo. Tunnelmavalaistus tuo tilaan pehmeyttä ja luo lämpimän sekä kutsuvan tunnun. Tunnelmaa luova valaisin sijoitetaan yleensä tilan nurkkauksiin tai seinän vierustaan luomaan valon ja varjon tuomaa syvyyttä. Erilaiset pöytä-, lattia- sekä seinään kiinnitettävät valaisimet toimivat hyvin tähän tarkoitukseen. Valaisinten materiaaleilla sekä muodoilla voi hyvin leikitellä luodessa tilaan haluttua tunnelmaa. Metallinen valaisin voi luoda teollista ja modernia ilmettä, kun taas paperi- ja kangasvalaisimet tuovat pehmeämmän ja kotoisamman vaikutelman. Lähtökohta kuitenkin on, että tunnelmavalaistuksella luodaan pehmeämpää vaikutelmaa tilaan, jonka saat luotua lämpimällä valolla (3000 K tai alle).
Näillä kolmella valaistustyypillä - yleisvalolla, kohdevalolla sekä tunnelmavalaistuksella - tilaan saadaan jo luotua erinomaisesti eri toimintoja tukevaa valoa.
Halutessasi enemmän kerroksellisuutta voit luoda tilaan myös epäsuoraa valoa, joka saadaan esimerkiksi valolistoilla tai kattoon ja seinään suunnatuilla valaisimilla, jotka heijastavat valon pinnan kautta tilaan. Epäsuora valo on hyvä keino luoda pehmeää valoa oleskelutiloissa, kuten olohuoneessa ja makuuhuoneessa, sillä se ei ole yhtä kirkas ja suora kuin kohdevalot. Myös korostusvaloilla voit tuoda esiin sisustuksen elementtejä, kuten taideteoksia, kasveja tai arkkitehtonisia yksityiskohtia. Näillä valoilla on usein esteettinen tarkoitus ja ne antavat tilalle persoonallisuutta. Seinään upotetut spotit, taideteoksen yläpuolella oleva valo tai kasvivalaisimet toimivat hyvin korostusvaloina.
Loppuun on vielä mainittava: avaa verhot ja hyödynnä mahdollisimman paljon päivänvaloa, sillä se on paras tapa lisätä tilaan raikkautta ja tilan tuntua. Luonnonvalo on myös silmille ystävällistä ja virkistää mieltä.
Riikka Tamminen